– Har aldri hatt så mange søkere

Tekst og foto: Frode Verpe

Norske kommuner sliter med å rekruttere fastleger, men i Sirdal står søkerne i kø. Kommuneoverlege Paul O. Vindelev tror det er en gunstig turnusordning og den nye mobile helsehjelpen som gjør det særlig ettertraktet å bli lege i kommunen.

Søkerlisten til den nylig utlyste fastlegestillingen i Sirdal telte hele 22 navn ved søknadsfristens utløp den 31. juli. Svært mange av søkerne er spesialister og flere av dem har to spesialiteter. Kommuneoverlege Vindelev er naturlig nok svært fornøyd. – Jeg har aldri opplevd lignende. Sist vi lyste ut legestillinger i Sirdal fikk vi fem søkere på tre stillinger, og før det har vi hatt søknadsrunder uten kvalifiserte søkere i hele tatt. Det har rett og slett vært krevende å rekruttere. Denne gangen er utfordringen langt hyggeligere: Vi skal finne den beste kandidaten blant svært mange høyt kvalifiserte søkere, sier han.    

Kontinuitet for pasientene
En undersøkelse fra Allmennlegeforeningen i 2023 viser at det er de små distriktskommunene som slite mest med å rekruttere fastleger, men at det også i de større kommunene er mange ubesatte legestillinger. Hva er grunnen til denne plutselige endringen i Sirdal? –  Jeg tror det er flere grunner. De fleste fastleger jobber fulltids praksis på dagtid og har i tillegg stor vaktbelastning med arbeid på kvelder og i helger. Det er belastende over tid og svært vanskelig å kombinere med et normalt familieliv. Dessuten er det utfordrende å være alene som lege på vakt uten hjelpepersonell. Det er krevende faglig, men man kommer også i situasjoner som skaper utrygghet. Vi har tatt dette på alvor i Sirdal og vi har satt inn tiltak, forklarer Vindelev. 

Kommuneoverlege Paul Otto Vindelev har en solid bunke med søknader til den utlyste legestillingen i Sirdal.

Tiltakene kommuneoverlegen sikter til er innføring av såkalt nordsjø-turnus for legene og etablering av den nye mobile helsehjelpen. – Nordsjøturnusen innebærer at legene jobber intensivt i to uker og har fri i fire uker. Tre leger går i denne turnusen og deler pasientlister. Dette gir en bedre og mer forutsigbar arbeidssituasjon for legene, og samtidig sikrer det kontinuitet i oppfølging av pasientene. Den nye mobile helseenheten gir både faglig støtte til legene og skaper trygghet i vaktsituasjonen. Dessuten fører det til et bedre akuttmedisinsk tilbud til innbyggerne, sier han.

Alternativet er en vikarmaraton
Vindelev forteller at mange av søkerne til den ledige legestillingen har tatt kontakt med ham, og i samtalene er det nettopp turnusløsningen og den mobile helsehjelpen de løfter frem som grunnen til at de søker. – Mange yngre leger ønsker den nærheten til pasientene som en fastlegestilling i distriktet gir, men de ønsker ikke den store arbeidslastningen. Det er heller ikke bare bare å stå helt alene i akuttmedisinske situasjoner så lang fra sykehus. Så det er klart at tiltakene virker rekrutterende, sier han.

Han er overbevisst om at tiltakene i Sirdal er ikke bare er fornuftige her og nå, men at de også er framtidsrettet. Nå tror han flere kommuner vil følge etter.  –  Jeg opplever mye interesse for de løsningene vi har valgt, fra mine kommuneoverlege-kollegaer. I årene fremover tror jeg at varianter av det vi har gjort i Sirdal vil bre om seg. Alternativet for de små distriktskommunene er gjerne en vikarmaraton, og det er svært uheldig for både kommunen og pasientene, avslutter kommuneoverlegen som nå altså står foran noen begivenhetsrike uker med ansettelse av ny kollega og oppstart av den mobile helsehelsehjelpen. 


Les flere artikler