Rassikring langs Sirdalsvannet 

Tekst og foto: Frode Verpe

Arbeidet med å rassikre og utbedre fylkesveg 42 langs Sirdalsvannet går stadig fremover. Tirsdag 11. juni holdt fylkesordfører Arne Thomassen og fylkesdirektør Ola Olsbu en presentasjon om prosjektet for kommunestyret. 

Agder fylkeskommune og Sirdal kommune inngikk i mai 2022 en intensjonsavtale om rassikring og utbedring av fylkesveg 42 langs Sirdalsvannet. Avtalen innebærer at Sirdal kommune bidrar med 35 millioner kroner til realisering av prosjektet som har en kostnadsramme på 750 millioner kroner.

Tungt fokus på fylkeveg 42
Fylkesordfører Arne Thomassen fortalte at utbedring av fylkesveg 42 har høy prioritet i Agder fylkeskommune. – Fylkeskommunens strategi for fylkesveinettet er å gjennomføre tiltak som fremmer trafikksikkerhet og fremkommelighet på eksisterende veier fremfor å bygge nytt. Nå vil vi prioritere fylkesveg 42, både når det gjelder økonomi og kapasitet. Det gode samarbeidet med Sirdal kommune har vært av stor betydning for at fylkeskommunen kan sette i gang det omfattende rassikringsprosjektet langs Sirdalsvannet, sa Thomassen. 

Fylkesordfører Arne Thomassen hadde en lang dag i Sirdal den 11. juni. Først var det åpning av dagsturhytta og så kommunestyremøte.

Fylkesdirektør for samferdsel og eiendom, Ola Olsbu gikk grundig gjennom prosjektet med de folkevalgte som interesserte tilhørere. Han fortalte at prosjektet er planlagt gjennomført med nytt påhugg 200 meter nord for Bjørkåstunnelen, en 1700 meter lang ny tunnel og 900 meter gjenbruk av dagens Gåshellertunnel. – Prosjektet innebærer håndtering av store mengder masse og vi har vurdert at det er mest hensiktsmessig med deponering lokalt. Vi utreder en løsning hvor vi deponerer 100 000 kubikk steinmasser på Haugom og 100 000 kubikk i Sirdalsvannet. Bakgrunnen for at vi utreder deponering i Sirdalsvannet er at vi ønsker et alternativ til det som vil bli et veldig stort deponi på land. Det er tett dialog med Statsforvalteren om dette, og dersom det viser seg vanskelig eller møter motstand vil se på alternative løsninger på land, opplyste han.  

Ola Olsbu er fylkeskommunedirektør for samferdsel og eiendom. Han har det overordnede ansvaret for de planlagte arbeidene ved Sirdalsvannet.

Kan starte opp i mai neste år
Den planlagte deponeringen av steinmasser i Sirdalsvannet har medført en forskyvning i prosjektet og behov for grundigere undersøkelser. – For å holde fremdriften blir reguleringsplanen lagt frem til førstegangs behandling 18. juni parallelt med at undersøkelser pågår. Vilkåret er at vi må ha ferdig skredfarerapport på planlagt deponiområde og kartlegging av Sirdalsvannet, og ha gjennomført korrigeringer av plankart og bestemmelser i samsvar konklusjonen i rapportene før planen legges ut til offentlig ettersyn, forklarte Olsbu. 

Olsbu opplyste om at dersom reguleringsplanen blir godkjent av Sirdal kommune i oktober 2024 vil konkurransegrunnlaget for arbeidet utlyses umiddelbart: – Vi forventer stor interesse når konkurransegrunnlaget utlyses. Slik det ser ut nå, og forutsatt at fremdriften holder, er det sannsynlig at arbeidene kan starte opp i mai 2025.

Les mer om prosjektet her


Les flere artikler