Ny landbruksrådgiver: – Kjenner hvor skoen trykker

Kjell Øyvind Berg har nettopp startet i stillingen som landbruksrådgiver. Nå gleder han seg stort til oppgavene som venter i Sirdal.

-Det er alltid godt med noe nytt og det er ikke sunt å bli værende for lenge på samme plass. Selv om det var fint i Bygland, gleder jeg meg til oppgavene her i Sirdal, sier den ny-tiltrådte landbruksrådgiveren.

Berg kommer opprinnelig fra Frøysnes, i Bygland i Setesdal, og foruten å ha en bred og relevant jobberfaring, kommer han også med bakgrunn som småbonde selv. Det gir han verdifull innsikt som han kommer til å dra nytte av i stillingen i Sirdal.

Egentlig en “grønnskolling”

-Jeg er egentlig en “grønnskolling”, sier han på trillende setesdalsdialekt. Og med det mener han ikke snakke seg selv ned, men snarere peker på sin brede, profesjonelle bakgrunn og ikke minst interessefelt. Det er liten tvil om at Berg er et produkt av natur, landbruk og friluft når man snakker med ham.

-Jeg er nok prega av det ja. Jeg har selv et lite gårdsbruk og er flaska opp på dette livet, sier han.

Med den bakgrunnen tror Berg at han har en god forståelse av de praktiske utfordringer en bonde står i.

-Jeg ønsker å bidra med kunnskap og erfaring. Når man selv er gårdbruker får man en litt annen kjennskap til dette med økonomi og forutsetninger. Man kjenner hvor skoen trykker. Jeg håper også å få anledning til å tilrettelegge for mer effektive løsninger slik at byråkratiet for næringen kjennes lettere. Jeg håper jeg kan få dette til å skli skikkelig og bli en verdi for innbyggerne, sier Berg.

Fakta Kjell Øyvind Berg (53)
Berg er utdannet skogsbrukskandidat ved Ås landbrukshøyskole i 1996. Han startet karrieren som lærer ved Mo og Jølset landbruksskole i Sogn og Fjordane før han tilbrakte 3 år som skog- og utmarksrådgiver i Vindafjord, nord i Rogaland. Berg har også vært skog, miljø- og utmarksrådgiver i Ringebu og Sør Fron kommuner, før han vendte tilbake til hjemstedet Bygland i 2007. Der ble han ganske kjapt tjenesteleder for drift og forvaltning. Stillingen i Bygland kommune har han nå forlatt til fordel for oppgaven som landbruksrådgiver i Sirdal kommune.

Ikke tilfeldig

Han beskriver også en stor glede ved å gå løs på oppgavene som landbruksrådgiver. Det er nemlig ikke tilfeldig at det ble Sirdal som ble stoppested for setesdølen.

-Jeg hadde nok ikke vært interessert om det var tilsvarende stilling i for eksempel en kystkommune. Her i Sirdal er det kort vei til snaufjellet og passelig avstand hjem til Bygland. Jeg kan fortsatt holde driften hjemme, hvor jeg har 8 dexterkyr og en katt, forteller han.

Berg blir nå ukependler og har fått seg en hybel i Høgåsen på Tonstad. 53-åringen har et godt inntrykk av kommunen og har gledet seg til å starte opp.

-Jeg har et godt inntrykk av Sirdal kommune og naturmessig får jeg alt jeg ser etter. Jeg sitter også med et inntrykk av at det er kortere vei mellom ord og handling i Sirdal enn jeg er vant med, sier han og legger til:

-Jeg har tjuvstartet litt og gjort meg litt kjent i kommunale systemer og i kommunen generelt. Jeg legger merke til at det blant annet er aktive landbruksorienterte næringer og organisasjoner som jeg gleder meg til å arbeide med, sier han.

Gode minner fra Sirdal

Selv om Berg hadde sin første uke på jobb i starten av desember, er han ikke helt fremmed i Sirdal. Tidligere har den aktive landbruksrådgiveren vært ivrig skigåer og har fullført en rekke utgaver av Sesilåmi.

-Jeg er gammel skiløper og har mange gode minner fra kalde dusjer på Sinnes skole og varm lapskaus i gymsalen etter fullgått Sesilåmi. Jeg har nok fullført det løpet en 10-12 ganger. Jeg tror nok jeg skal ta opp ski interessen igjen her hvor forholdene ligger så godt til rette, sier han.

Ønsker å være en forskjell

Det er ingen hemmelighet at det har vært knyttet stor forventning til stillingen som landbruksrådgiver fra bøndenes side. På sin kant ser også Berg frem til å bidra for næringen.

-Hovedarbeidsområdet mitt vil være å forvalte saker tilknytt jord – og skogbruket. Dette være seg tilskuddsforvaltning, planlegging og relevante lover som landbruket må forholde seg til. Jeg tror også det er viktig å se landbruket i sammenheng med andre samfunnsfunksjoner, og å samarbeide på tvers slik at vi gjør hverandre gode. Vi er alle avhengige av hverandre og står sterkere ved å respektere ulike perspektiv, roller og syn andre måtte ha. Da kommer ofte de beste løsningene for alle, avslutter han.


Les flere artikler