av Petter Emil Wikøren
Sirdal Næringsforening i samarbeid med Lister Nyskapning inviterte mandag til Sirdalseminar hvor temaet var hvordan sikre ettertraktet kompetanse og dyktige folk til Sirdal og regionen Lister.
Det er om lag 300 bedrifter og selskap i Sirdal og ifølge Sirdal Næringsforening er det ofte et hjertesukk å høre over utfordringen det er ved å skaffe «de rette folkene» til stillinger. Det handler både om å få tak i savnet spisskompetanse i et konkurranseutsatt arbeidsmarked, men samtidig også utfordringer ved å få kandidater til å bosette seg og bli værende i kommunen.
Alt for ofte fører rekrutteringsutfordringene til midlertidige løsninger, vikarbruk og sesongkontrakter som kan føre til høyere kostnader for bedriftene. Mandagens Sirdalseminar løftet problemstillingen for et tredvetalls deltakere på Tonstadli konferansesenter.
-Regionen er for lite synlig og det er noe av hva forprosjektets skal se nærmere på. Vi ønsker å markedsføre hele regionen og gjøre det mer attraktivt å bo, leve og arbeide i Lister. Innen 2030 ønsker vi at vi har skapt en mer attraktiv region, sa Aksel Skage Myhre, prosjektleder fra Lister Nyskapning.
Det regionale prosjektet som er i gang og under utvikling, inkluderer blant annet felles markedsføring av regionen, samhandling, traineeprogram og felles portal for rekruttering og marked.
Traineeprogram
Sirdalseminaret er en del av prosjektet som nå er i gang for å gjøre Lister som region mer synlig og mer attraktiv. Næringsliv fra Sirdal, samt deltakere fra ulik bakgrunn fra nabokommuner, deltok også. En av ordningene som Sirdal ønsker bli en del av, er Trainee Lister programmet.
-Vi ønsker en felles rekruttering for hele regionen og ønsker å sikre gode rammer for nyutdannede med høyere utdanning. Regionen er blant dem med lavest formell kompetanse, og vi ønsker bidra til at bedrifter kan sikre viktig kompetanse gjennom traineeprogrammet, sa prosjektleder for Trainee Lister, Roar Hole.
Representantene fra Sira-Kvina kraftselskap, Magne Bratland og Gro Helene Tonstad fortalte om erfaringer fra eget virke, hvor selskapet slet med å beholde høyt utdannet ansatte over tid.
-Vi får tak i høyt utdannede folk på masternivå, men ser at de ofte forsvinner etter et par år, sa Bratland.
Erfaringer fra tilsvarende traineeprosjekt på Helgeland, viser at hele 70 prosent av traineekandidatene ble værende i regionen etter programslutt. Tanken bak prosjektet er ikke bare å lokke attraktiv kompetanse til regionen og Sirdal, men også kunne beholde de ansatte over tid.
-Traineeprogrammet er noe Sirdal har ønsket starte på og som jeg tror vi vil lykkes med i tiden som kommer, sa kommunedirektør i Sirdal, Aud Sunniva Fuhr, under seminaret.