Harepest: Advarsel ifb småviltjakt i øvre Sirdal

Det har blitt funnet nytt tilfelle av død hare med harepest i øvre Sirdal. Nå advares jegere i området.

Det har blitt funnet døde harer i øvre Sirdal ved Tjørhom og ved hyttefeltet Storås ved Suleskard. Mattilsynet har konstatert smitte med harepest.

Denne helgen ble nok en død hare funnet ved Suleskardveien med formodet smitte.

Les også om råd ifb harepesten publisert tidligere

Ved jakt på småvilt er det viktig å være ekstra obs. Harer som viser tegn på sykdom under jakt (går tregt i los eller er lette å skyte) må ikke slaktes og skal ikke spises. Påtreffes slike dyr utenfor ovennevnte områder, skal tilfellene meldes inn til Mattilsynet her.
Om dyret ikke skal sendes inn for analyse, så kan det graves ned. Husk å bruke engangshansker ved håndtering, slik at det ikke forekommer direkte hudkontakt med dyret.

Hunder bør ikke komme i kontakt med dyret. Hunder og katter blir i liten grad syke av harepest, men kan ha bakterien i munnhulen en periode etter å ha vært i kontakt med smittebærende sykt dyr eller dødt dyr.

Finner du død hare eller smågnager, skal du utvise stor forsiktighet. Ikke ta på kadaver uten engangshansker. Har du hansker kan du med fordel fjerne kadaveret fra nærområdet til vannkilder og grave det ned.

Har du kontaktet Mattilsynet oppebevarer du kadaveret kaldt til du får beskjed av Mattilsynet om hva du skal videre foreta deg. Du kan lese mer om funn av syke eller døde dyr på Veterinærinstituttes nettsider her.

Grave ned dyr:

  • Ikke grav ned dyr slik at de kan føre til forurensning eller andre skader.
  • Grav dem ned så dypt at ikke andre dyr kan enkelt grave dem opp igjen.
  • Unngå å grave ned i myrområder eller nær bekker og andre vannkilder.
  • Aldri kaste døde/smittede harer i avfallet.
Kommuneoverlege i Sirdal, Paul Otto Vindelev.

Mattilsynet opplyser at det ikke er behov for å sende inn flere harer eller smågnagere fra Tjørhomområdet og området ved hyttefeltet Storås ved Suleskard/Suleskardveien for analyse. Om du finner døde dyr i andre områder tar du kontakt med Mattilsynet (tlf 22 40 00 00 ) for varsling, eller kommuneoverlegen i Sirdal. Du MÅ bruke hansker om du skal sende inn kadaver. Dyret legges i en plastpose, gjerne flere poser om nødvendig.

Smågnagere, – som mus, kan fungere som et smittereservoar i naturen.

Bakterien kan overføres til mennesker ved direkte kontakt med syke eller smittebærende dyr, via kontaminert drikkevann og ved inhalasjon av støv infisert med ekskrementer eller urin.

Faren for smitte anses som liten, men man bør følge noen råd knyttet til området:

  • unngå kontakt med syke eller selvdøde harer eller smågnagere. Bruk hansker ved håndtering er nødvendig og husk god håndhygiene i etterkant. Selvdøde harer skal meldes til Mattilsynet eller kommuneoverlege i Sirdal.
  • Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.
  • Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort på hytta), men bruk en fuktig klut og beskytt hendene med hansker. Smitte kan skje ved innånding. Klorin kan benyttes for remgjøring og overflatedesinfeksjon.
  • Unngå å bli slikket av hunder og katter (spesielt i ansiktet) som nylig har vært i kontakt med selvdødt dyr eller skadet vilt. De kan ha bakterien i munnhulen.

kilde: Kommuneoverlegen i Sirdal og Mattilsynet


Les flere artikler