Tekst og foto: Frode Verpe
Gode møteplasser og et rikholdig utbud av aktiviteter er viktige tiltak i kommunes tilbud til ungdom, men det kan være utfordrende å nå alle. Det har Trine Grete Josdal tenkt å gjøre noe med.
28-åringen er utdannet sykepleier, og har nettopp startet opp i en 50 % stilling som ungdomsarbeider. Mange forbinder nok sykepleierfaget med behandling og pleie av syke, men det er også en utdannelse som gir mye innsikt i hva som gjør at barn og unge utvikler seg og samspiller på en god måte. – Stillingen er i krysningspunktet mellom folkehelsearbeid og tradisjonelt ungdomsarbeid. Det gjør at sykepleierkunnskapen er veldig relevant og gir meg gode verktøy for å løse oppgavene, forklarer hun.
Ungdom er ulike
Trine Grete forteller at stillingen blant annet innebærer å drive ungdomsklubben, arrangere aktiviteter som turneringer, konkurranser, workshops og ungdomsball, og å være en del av arbeidet med ungdomsrådet, Ung Kultur Møtes (UKM) og Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak (SLT).
Stillingen er mangslungen, men målet hennes er tydelig. Hun ønsker å bidra til å bygge opp et aktivt ungdomsmiljø med et tilbud som favner og inkluderer alle: – Dersom vi skal få til et ungdomstilbud som er attraktivt og hvor alle føler seg velkomne må ungdommene inkluderes i både planlegging og gjennomføring. Det er ingen som kjenner bedre til ungdommenes ønsker og behov enn det de gjør selv. Dialog med ungdommene om dette blir en prioritert oppgave.
Ungdom er ulike og har ulike interesser. Hun mener derfor at kommunen må ha tilbud som treffer både bredt og smalt. – Det er et mål at det oppleves trygt på ungdomsklubben og at den er sted ungdommene ønsker å være. Men vi må også ha tilbud utenfor ungdomsklubben. Jeg ønsker å få til noe for alle, uansett hobby og bakgrunn, forklarer hun
Skal være en samtalepartner
Det er ikke bare den store spennvidden i målgruppens ønsker og behov, som gjør at det er behov for å tenke nytt og annerledes. Sirdal kommune er en langstrakt kommune og Trine Grete er tydelig på at det skal være gode tilbud for ungdommen uansett om de bor i sør eller nord: – Jeg er bor på Tonstad, men har også en liten stilling på Sinnes skole. Det gjør at jeg kjenner godt til de utfordringene avstanden fører til. Dette er en viktig faktor å ta med i planlegging av tilbudene
Den nye ungdomsarbeideren skal samarbeide med de andre tjenestene i kommunen som er rettet mot ungdom. Alt fra skolen til helsestasjonen. Hun ser fram til samarbeidet, men mest av alt ser hun fram til å ha kontakt med ungdommene. – Jeg har alltid interessert meg for mennesker og gleder meg veldig til å bli kjent med ungdommene i Sirdal. Ungdommene kan også ta kontakt med meg for samtaler om det som opptar dem. Enten i grupper eller enkeltvis, avslutter hun.