Sirdals kommunestyre sa torsdag et klart ja til å ta imot flere flyktninger. Spørsmålet var bare hvor mange.
Den politiske behandlingen tok ikke så lang tid i torsdagens kommunestyre ettersom det kun var en sak på sakskartet. Det var til gjengjeld en viktig sak som opptar mange.
Spørsmålet som måtte besvares av de folkevalgte, var anmodning om å ta imot nye flyktninger til kommunen. I perioden 2022 – 2024 ble det bosatt 61 flyktninger i Sirdal, alle er kommet fra Ukraina.
I innstillingen til vedtak var det foreslått å ta imot 10 nye flyktninger i 2025. Forslaget forutsatte også at man ansetter flyktningekoordinator i 50 prosent stilling.
Thor Jørgen Tjørhom tok ordet og kom med tilleggsforslag på å ta imot det dobbelte, nemlig 20 flyktninger.
-Jeg håper Sirdal klarer å ta imot det som er anbefalingen fra sentralt hold, sa Tjørhom.
Han fikk støtte av Rolf M. Hompland fra KrF.
-Det er en usikker situasjon i Europa og hvorfor skal vi gjøre det vanskelig nå som det kan bli nødvendig. Vi bør vise at Sirdal er på tilbudssiden og vi vil gå for 20, sa Hompland.
Også Kari Kvæven og Kari Fidjeland fra Sp sa seg enig i tallet 20.
-Skolene har kapasitet og flyktingekonsulenten har jobbet bra og fått alle ut i arbeid. Den eneste tjenesten som sier nei er legekontoret som mener vi ikke har kapasitet, sa Fidjeland.
Voteringen viste at kommunestyret vedtok originalforslaget med 11 mot 8 stemmer.
Kommunale bygg
Før den politiske behandlingen av sakskartet ble kommunestyret gitt informasjon om status på kommunal bygningsmasse. Sirdal kommune eier og har ansvar for et bygnings areal på om lag 65.000 kvm og den bestilte rapporten er nå ferdigsstilt.
Tiril Bjønnes og Linda Rabbe Haugen fra Prosjektgruppen AS var invitert til å fortelle om status på den kommunale bygningsmassen. Det er Prosjektgruppen som har utarbeidet rapporten som ble presentert.
-Dere har mange lokasjoner med relativt lite areal, konkluderte Haugen innledningsvis.

Tilstandsrapportering for bygningsmassen er delt inn i fire kategorier alt etter vedlikeholdsstand. Som et eksempel ble rådhuset trukket frem. Rådhuset er kategorisert som klasse 2 bygg. Kategorien 0 er den beste og gjelder for hovedsaklig nye bygg. Oppsummert står Sirdal foran vesentlige vedlikeholdsoppgaver for en stor del bygg.
-Dere har behov for å bruke 14 millioner kroner på kortsiktige investeringer for å ta tak i akutte byggbehov. Dette er tall som gjelder i dag, sa Bjønnes.
Ifølge rapporten er det om lag 7000 kvm som står tomme eller har lav bruk. De fem grendehusene står for om lag 3700 av disse kvadratmeterne.
Rapporten fra Prosjektgruppen inneholder også en rekke råd og betraktninger som kommunen kan bruke som grunnlag for videre arbeid og vurderinger.

Etter fremlegget av rapporten ble det åpnet for replikker og spørsmål hvor en rekke av representantene benyttet anledningen.
-Jeg syns det var en veldig grei statusrapport og et nyttig verktøy for videre arbeid. Selv om jeg ser tallene vil jeg minne om at det ikke er krise og vi må ha is i magen. Vi må også forholde oss til FNs bærekraftsmål. Av og til er ting godt nok, sa Isak Liland (H).
Status skolemat
Skolemat har vært vedtatt innført i Sirdalsskolen, men så langt har det vært vanskelig å finne en leverandør som kan dekke behovet og samtidig være lokal, slik vedtaket tidligere har krevd. Nå er kravet om lokal forankring tatt bort.
Kommunedirektøren redegjorde kort for status i arbeidet.
-Det jeg kan si om oppfølging av skolemat, har vi igangsatt bestillingen fra kommunestyret. Vi ser for oss at vi kan komme med mer konkret tilbakemelding i kommunestyremøtet 10. april. Vi har medarbeidere som jobber med saken nå og det er et større mulighetsrom nå enn det var første gang, sa kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr.
