Beredskapsarbeid i fokus

av Petter Emil Wikøren

Onsdag var en rekke sivile og offentlige aktører i beredskapsråd på kommunehuset. Møtet vitnet om høy kompetanse blant aktørene og stor grad av tilstedeværelse i Sirdal.

Representanter fra politi, brann og redning, frivillige, bondelaget, lokalt næringsliv, kraftselskap og linjeselskap, heimevernet samt Sirdal kommune var til stede da det ble holdt beredskapsråd i kommunestyresalen. Møtet var første bereskapsråd siden pandemien.

I en kommune som Sirdal, som er omsluttet av dramatisk natur, store sesongskifter, tidvis høyt publikumspress og utstatt for stor påvirkning fra vær og vind, er det naturlig at beredskapen er høy og velutviklet. I tillegg er sikkerhetspolitisk situasjon noe som også berører mindre kommuner rundt om i landet.

Små og store hendelser

Beredskapsarbeidet i kommunen skal ta høyde for både enkelthendelser lokalt og større utfordringer i kjølvannet av for eksempel storpolitiske skifter. Den økte usikkerheten etter Ukraina-krigen er naturligvis noe som også berører Sirdal kommune.

-Vi ser i dag en annen form for krigføring som ofte utføres gjennom drone og dataangrep. Atomberedskap er også et begrep som har blitt gjeninnført blant befolkningen og siste tids nyheter oppfordrer folk til å forberede seg, slik at de er selvforsynte for lengre perioder. Vi må huske at også lille Sirdal er en del av den globale verden, sa kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr under onsdagens beredskapsråd.

Om lag 25 deltakere fra ulike aktører, deltok på beredskapsråd onsdag.

Bred kompetanse

Beredskapsrådet er med og danne grunnlaget for samhandling når hendelser inntreffer. Sirdal har beredskapsdekning som spenner fra de frivillige innsatsgruppene slik som Røde Kors, Speiderne, Norsk Folkehjelp, Øvre Sirdal Leitegruppe og til offentlige etater som politi, brann og heimevern. Kjennskap om hverandres tilstedeværelse, ressursstørrelse og kompetanse er avgjørende for suksessfull samhandling når hendelser inntreffer.

-Samhandling og kjennskap til de ulike aktørene innen beredskap er vesentlig for å kunne drive et effektivt beredskapsarbeid. I tillegg må planer, rutiner og kommunikasjon ligge til grunn for at innsatsen skal gi best mulig effekt, sier beredskapsleder i Sirdal, Siv Tone Bjunes.

Siv Tone Bjunes leder beredskapsarbeidet i Sirdal kommune

Kommunen forbereder seg

Bjunes leder for øyeblikket arbeidet med å revidere kommunens beredskapslan. Samtlige ansatte i kommunen blir i større eller mindre grad en del av kommunens beredskapsarbeid.

Beredskapsrådet onsdag gav i den sammenheng verdifull innsikt i hvordan andre aktører arbeider og er rustet. Samhandling og kommunikasjon er nemlig en vesentlig del av beredskapsdekningen.

-Kommunen gjennomfører nå risiko og sikkerhetsanalyser av hver enkelt del av kommunens områder. Vi gjør dette som et ledd i ny beredskapsplan og vårt beredskapsarbeid, sier Bjunes.


Les flere artikler