Bedriftsbesøk: – Utrolig nyttig initiativ!

I slutten av januar var ordfører og koordinator for Næring- og Samfunnsutvikling, på bedriftsbesøk gjennom hele Sirdal. Inntrykkene er mange og tilbakemeldingene svært gode.

av Petter Emil Wikøren

To dager var satt av til bedriftsbesøk hvor samtlige aktører i kommunens næringsliv, kunne be om besøk fra både ordfører Jonny Liland og koordinator for Næring- og Samfunnsutvikling, Anne Wikøren.

«Dansekortet» til kommunens representanter ble fort fylt opp og det førte til to travle dager i januar for å rekke over alle invitasjonene som kom fra næringslivet. For dem som ikke fikk besøk av kommunen i denne runde, vil det være ny anledning senere i vår.

-Det har vært to svært nyttige dager. For min del som ny i stillingen, har møtet med de ulike personene bak selskapene vært uvurderlig. Den kontakten man oppnår i et menneskelig møte, kan aldri erstattes av telefoner eller Teams, sier koordinator for Næring- og Samfunnsutvikling, Anne Wikøren.

Ordfører Jonny Liland og koordinator for Næring- og Samfunnsutvikling, Anne Wikøren har brukt flere dager på å besøke lokalt næringsliv i vinter.

-Det er viktig å lytte til næringslivet for å finne ut hvordan man kan legge til rette for at aktørene skal lykkes. Det har vært veldig spennende og nyttige besøk hvor vi har fått førstehånds kjennskap til hva næringslivet selv mener er viktig, sier ordfører Liland.

Liland sier han sitter igjen med det godt inntrykk av «helsen» til næringslivet i Sirdal.

-Hovedinntrykket etter besøkene er at det er mye solid og fremoverlent næring i Sirdal. Det har også skjedd mye spennende i bedriftene siste året, oppsummerer Liland.

Små, men sterke

Næringslivet i Sirdal berammer seg til nærmere 300 registrerte firmaer i ulike selskapsformer. Felles for nesten alle er at de i omfang er enten små eller mellomstore bedrifter.

Noen unntak finnes naturlig nok, slik som Sirdal Veibetong, Sira Kvina og Risa. Men utover de store selskapene, er det mindre aktører som utgjør majoriteten av næringsliv i dalen.

Landslag og toppfotball

Sirdal Tradisjonsmat er et av selskapene som ikke er store i antall ansatte, men har til gjengjeld stor utstrekning i omdømme. Torbjørg Haugen er kjent for sin kokkekunst langt utover Sirdal og har gjort seg bemerket som mangeårig kokk for skilandslaget og fotballklubben Molde.

Nå er hun tilbake i Sirdal og driver sitt selskap med råvarer fra dalen og kjærligheten til stedet som drivkraft.

-Alt jeg lager stammer fra Sirdal. Multene har jeg plukket selv, kjøttet er lokalt og oppskriftene stammer fra dalen, sier Haugen.

Torbjørg Haugen er kjendiskokken som har lang fartstid som kjøkkensjef blant toppidrettsutøvere på landslag og toppfotball.

Selv beskriver hun Sirdal Tradisjonsmat og seg selv som en omreisende og foredragsholdende kokk uten eget kjøkken.

-Jeg må låne kjøkken og lokaler for å holde de arrangementene jeg trenger, men det har jeg fått til blant annet her på Huskyfarmen. Jeg reiser rundt og holder ulike foredrag, blant annet skal jeg nå holde et omkring viktigheten av mat for Norges Jazz og Ballettskole, sier Haugen.

Selv er hun stolt over det Sirdal kan by på og det er nettopp lokal kvalitet hun tilbyr sine kunder.

-Det er mat fra Sirdal de vil ha, alt det andre kan kundene få i Stavanger.

Stolt over egen kommune

Kommunedirektør, Aud Sunniva Fuhr, sier det er motiverende å se et næringsliv med så god helse som i Sirdal.

Tilbakemeldingene fra næringslivet under bedriftsbesøkene, er at det drives godt og med solide grunnlag fra nord til syd i kommunen.

Kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr er både glad for mangfoldet til næringslivet i Sirdal, samtidig som hun er stolt over hvor godt forretningslivet lever i egen kommune.

-Det er veldig motiverende å se at det drives godt i Sirdal og at selv de små aktørene lykkes med sine initiativ, sier Fuhr som også trekker frem kommunale støtteordninger som en positiv side ved kommunen.

-Det er flere stødige støtteordninger i Sirdal som danner grunnlag for et godt næringsklima og som gjør at flere tør satse i sine grunderskap og tilleggsnæringer. Sirdal er i en særstilling på dette området, sier hun.

Selv om Sirdal har gode støtteordninger er kommunedirektøren likevel opptatt av at næringslivet forblir bærekraftig og selvberget.

-Det er viktig å huske at tilværelsen som selvstendig næringsdrivende alltid er ensbetydende med hardt arbeid, sier Fuhr som nå gleder seg til å høre fra egne kolleger de erfaringer næringsbesøkene har gitt.

-Jeg ser frem til å få rapportene fra bedriftsbesøkene og det kunnskapspåfyllet besøkene har gitt. Jeg er overbevist om at kommunen kan lære av privat næringsliv, sier Fuhr.

Kjærligheten til Sirdal

Sirdal Huskyfarm er plassert omtrent midt i dalen, på Runtleneset hvor fv468 krysser elva. Omkranset av høye fjell ligger familiefirmaet idyllisk plassert i særdeles vakre omgivelser.

Det fengslende blikket til de nærmere 40 polarhundene er noe av det første man møter på Huskyfarmen. Grunder og mangeårig driver, Odd Kvinen, har nå videreført driften til døtre og svigersønn, men er fortsatt en høyst aktiv del av friluftsselskapet.

Kvinen tok imot kommunens representanter på tunet og var klokkerklar på at han satt pris på initiativet.

-Det er et veldig bra tiltak og flott dere reiser rundt og treffer folk, sa Kvinen før selskapet ble geleidet ned i kjellerstuen på gården.

Huskyfarmen har aner tilbake til slutten av 80-tallet da Kvinen noe tilfeldig fikk ansvaret for et kobbel hunder. Derfra har driftsform og erfaring utviklet seg til et friluftsselskap som er blitt internasjonalt kjent. Spesielt er det tyske markedet viktig for hundekjørerne i Sirdal.

-Vi er tett på gjestene våre og vi binder oss lett med dem. Elever fra tyske skolen (Hoffmann Schule) hjelper til på gården og svigersønn Florian snakker jo tysk. Dermed er kanskje spesielt Tyskland et viktig marked for oss, sier Kvinen.

Florian Sandfort er svigersønn til Kvinen og nå arvtaker som daglig leder av Huskyfarmen.

Huskyfarmen går med planer om å frakte opp cruiseturister som ankommer Stavanger i sommer. Lengre liggetid i havna gjør dette mulig og er et marked som nå skal forsøkes ut. Arvtakende daglig leder, og svigersønn, Florian Sandfort sier de tar en kalkulert risiko med cruise-satsningen.

-Vi tar en risiko med dette, men nå prøver vi og ser hvordan det går. Dette er første gang vi har muligheten til å tilby cruiseturister våre opplevelser, og vi kunne ikke la den sjansen gå fra oss. Det er åtte datoer med anløp som vi prøver ut i år, sier han.

Huskyfarmen har opparbeidet et internasjonalt ry som også har kommet Sirdal til gode. Gjennom en dokumentarserie på tysk riksdekkende TV, har Huskyfarmen sikret både seg selv og Sirdal uvurderlig reklame internasjonalt.

-De viste 20 episoder som gjenspeiler alt ved Sirdal. Det var over 500 minutter med TV i beste sendetid som ble vist fra Sirdal, sier Kvinen som nå ønsker kommunal støtte for å delta på reiselivsmesse i Essen for å promotere Huskyfarmen og Sirdal ytterligere.

Samarbeid viktig

For Huskyfarmens eiere er samarbeidet med kommunen viktig. Selv om det i perioder kan være uenigheter og temperatur, er dette kun et symptom på kjærligheten til Sirdal, sier den herlig frittalende Kvinen.

– Vi får ikke til en positiv utvikling uten at næring og kommune snakker sammen og utvikler seg i lag. Engasjement er viktig for utvikling og terskelen for ulike meninger må være lav. At jeg er tydelig, ukrydret og direkte er bare positivt ment, og kommer som et reslutat av en dyp kjærlighet til Sirdal, sier Kvinen.

Kommunedirektør Aud Sunniva Fuhr sier hun verdsetter den frie debatten som innimellom kan skape temperatur.

-Jeg setter pris på høyt engasjement og vet veldig godt at det ofte skyldes en kjærlighet til Sirdal, sier Fuhr.

Sirdalsvekst KF og markedsføringsmidler

Støtteordningene som næringslivet i hovedsak kan søke om, er støtte fra Sirdalsvekst og markedsføringsmidler. Sirdalsvekst KF er et kommunalt foretak som tilbyr støtte til næringslivet i Sirdal gjennom å bidra til næringsutvikling og nyskaping i kommunen.

Bedrifter og nyetableringer som videreutvikler eller skaper nye arbeidsplasser vil være spesielt prioritert, heter det i kriteriene til foretaket.

– Det er gjennom Sirdalsvekst at kommunen kan drive operativ næringsutvikling. Det gis tilskudd og lån til nyetablerings, utvikling av eksisterende bedrifter og forprosjekter. Målet er å skape varige arbeidsplasser i kommunen. Det er et jevnt tilsig av søknader til Sirdalsvekst, sier Wikøren.

Markedsføringsmidler skal ifølge formålet være med på å øke folketallet i Sirdal, og gjennom det gi kommunen styrket tilgang til arbeidskraft.

– Foretak, lag og forening registrert i Sirdal, samt offentlige virksomheter kan søke om disse midlene. Det viktigste er at merkevaren Sirdal kommer tydelig frem. Målet med midlene er å få Sirdal til å bli den foretrukne kommunen å bosette seg i, eller å tiltrekke arbeidskraft til kommunens næringsliv, sier hun.

Slakter med fremtidsplaner

Øverst i Sirdal, på Ådneram, finner man slakter Tom Ådneram som sammen med kona driver det lille selskapet Stølen Kjøttforedling . Ådneram forlater nylig en meget travel periode foran julehøytiden, hvor juleribbe og pinnekjøtt fra Sirdal var særdeles etterspurt.

Denne dagen tar han imot kommunen i slakteriet som han også har planer om å utvide med utsalg.

-Jeg har gått med planer om en utvidelse og bygge et utsalg i andre enden av bygget her. Vi er ikke i mål med planene helt enda, jeg har kort og godt ikke nok timer i døgnet, humrer Ådneram mens han viser frem det halvferdige lokalet som er tenkt til å bli slakterutsalg øverst i dalen.

Tom Ådneram (t.h.) viser frem slakteriet sitt til ordfører Jonny Liland og koordinator for Samfunn og Næring, Anne Wikøren.

Stølskjøtt har blitt et attraktivt produkt ifølge eier Ådneram. Produktene har lenge vært tilgjengelig i den lokale butikken og salgsutviklingen har vært god.

-Det er et attraktivt produkt nå, men som med alt har det tatt litt tid å bli kjent. Men nå merker vi etterspørselen og at det er en forventning til at kundene får kjøpt Stølskjøtt på den lokale butikken sier han.

Ådneram setter pris på kommunens besøk og han forteller firmaet har nytt godt av støtteordningene som næringslivet har mottatt.

-Jeg har tidligere fått god hjelp gjennom Sirdalsvekst og vi kunne ikke gjort det samme her oppe uten den støtten. Det har vært til veldig god hjelp, sier slakteren.

Trives på toppen

Anne May Sirekrok viser lokalene på Suleskard til koordinator for Samfunn og Næring, Anne Wikøren (t.h.)

Joker Ådneram og Fjellbutikken er to separate selskap som drives av samme familie. Etter å ha kommet inn i nye lokaler for noen år siden, er det liten tvil om at medlemmene i familien Haugen, trives på toppen av Sirdal.

-Plasseringen vår er litt som et kinderegg. Her får du cafe, dagligvarer og ladestasjon på et sted. Vi får sommertrafikken rett på døra og vi er definitivt kommet for å bli her, sier Anne May Sirekrok som driver Joker Ådneram i veikrysset der fv 450 Brokke/Suleskard kommer ned fra heia.

Den strategisk riktige plasseringen har ført til et økende kundegrunnlag som i stadig større utstrekning benytter seg av de lokale tilbudene.

-Vi ser at kundene i større grad nå storhandler her og kjøper det de har behov for hos oss. Det er slutt på at butikken bare er for suppleringer, men vi ser snarere at de gjør alle sine innkjøp her. Vi har hatt en solid økning etter vi fikk den nye butikken, sier Sirekrok.

Naturlig nok er mye av aktiviteten knyttet til turisme og den tiden hyttefolk og turister ferdes øverst i Sirdal. Det betyr stor kontrast mellom stille dager og supertravle perioder.

-Alle jobbene og all næring her oppe er jo knyttet til turistene. Turisme er viktig og bare positivt for vår del, sier leder av Fjellbutikken, Tom Arild Haugen.

Ønsker utvikling på Sinnes

På Sinnes har Tor Sigve Vik satset stort for å skape et sentrum med vekstpotensiale. Den flittige grunderen, håndverker og næringsdrivende lokalpatrioten legger ikke skjul på hvilket område han selv ønsker kommunen skal satse på i kommende samfunnsplan.

-Nå kommer det ladeanlegg for elbil fra både Tesla og Lyse. Handleriet står her og ved siden av er Hekta. Nå vil de nye planene gjøre det enda mer attraktivt å komme her til Sinnes, sier Vik.

Selv er han opptatt av at området høyt oppe i dalen og Sirdal som helhet, gjør seg rustet for næring gjennom hele året og ikke bare noen hektiske vintermåneder. Han har ivret for å legge til rette for sykkelturisme som en av sommeraktivitetene som potensielt kan lokke nye turister.

-Det er mange små aktører i næringslivet i dalen og en av utfordringene er å skape et næringsgrunnlag som lokker gjester gjennom hele året. Jeg tror en større og bredere sesong er innenfor rekkevidde og at en større andel grunneiere vil kunne rette seg mot turisme, sier Vik.

I kontorlokalene i andre etasje på Handleriet, møter delegasjonen fra kommunen Hilde Sinnes fra VisitSirdal365. Hun forteller om et forprosjekt som skal sluttføres denne våren. Prosjektet skal danne grunnlag for felles markedsføring av Sirdal i fremtiden.

-Vi startet prosjektet i høst og det skal ferdigstilles i mars. Det skal være med og posisjonere Sirdal som helhet mye sterkere og som systematisk skal markedsføre en dal som et bredt fellesskap.

VisitSirdal365 har også fått på plass felles bookingsystem til glede for de over 50 medlemsbedriftene. Sinnes er klar på at større delaktighet fra kommunalt hold, vil kunne gjøre lokale næringsinitiativ mindre skremmende å starte opp.

-Det er klart at økt støtte fra offentlig hold vil gjøre det lettere for mindre, private intiativ til å tørre satse, sier hun.

f.v. Koordinator for Samfunn og Næring, Anne Wikøren, Hilde Sinnes fra VisitSirdal365, Tor Sigve Vik og ordfører Jonny Liland i snøværet utenfor Handleriet.

Klatrevegg og idrettshall

På Tonstadli ruver konferansesenteret med flott utsikt over Tonstad. Det tradisjonsrike leirstedet har utviklet seg siden oppstart på 60-tallet og til det overnatting og konferansestedet det er i dag.

Stedet som er kjent av de fleste, har 7-8 årsverk fordelt på om lag 20 personer. Spesielt cateringdelen av selskapet er kjent for Sirdals innbyggere og det er vel knapt noen som ikke en eller annen gang har fått mat servert fra Tonstadli.

-Vi har drevet med mat, overnatting og utleie helt siden Sira Kvina startet sine utbygginger, sier daglig leder, Aslaug Nord Varhaug.

Sammen med ektemannen og driftsleder, Ingve Nord Varhaug, driver hun Tonstadli. Den travle næringsaktøren har nettopp bygd ut idrettshall, akitivitetsområder og klatrevegg for å foredle tilbudet til sine kunder.

-Det er et bygg til 20 millioner som har blitt godt mottatt. Spesielt for lag, konfirmasjonsgrupper og unge besøkende, sier Aslaug.

Tonstadli går nå med planer om å utvide antallet rom ytterligere.

-Vi har noen planer om å utvide kapasiteten med 6-7 rom til i takt med de utbygginger som skal skje her i Sirdal, sier hun.

Selv om leirstedet eid av Misjonssambandet ikke har alkoholservering, har det ikke gått ut over belegget på overnattingen, ifølge daglig leder.

-Vi har stort sett fullt hver helg og det er alle slags grupper som kommer hit. Vi har 44 rom og kapasitet til ca 150 overnattingsgjester.

I møtet med kommunen er det spørsmålet om næringsstrøm som opptar driverne av Tonstadli mest.

-Vi er opptatt av at næringslivet i Sirdal skal behandles likt og at det spesielt i strømsaken er like betingelser. Forutsigbarhet i forhold til næringsstrømmen er viktig for oss, sier Aslaug Nord Varhaug.

-Det har vært litt av en reise

Selv om Sirdalsvatnet hotel er en bygning med vakker utsikt, er selskapet også lett å forbinde med hotelldirektør Tommy Kvello. Den frittalende finnmarkingen er for mange synonymt med driften av hotellet i vannkanten.

-Vi feirer to år i disse dager og det har vært litt av en reise, sier hotelldirektør Kvello.

Kvello tar i mot kommunerepresentantene i restauranten med utsikt mot Sirdalsvatnet. Kvello forteller ivrig om investeringene og oppussingen som er gjort siden han overtok bygget som tidligere huset messa til Sira Kvina.

Hotellet oppstod da Sira Kvina ville rendyrke sin drift og kvitte seg med det gamle lokalet. Det som i dag er nærmest et trekantsamarbeid mellom tidligere eier, kommunen og hotelldriver, har ganske kjapt båret frukter og gjort at Tonstad igjen har hotelldrift i bygda.

-Det ble brukt mye tid i forkant av realiseringene av hotellet, men det har vært verd investeringen, sier ordfører Jonny Liland.

Hotellet som har 22 personer på lønningslisten har 8-10 hele årsverk i tillegg til en innleid person på fulltid. Hotellet som har 20 rom hadde en utrolig beleggsprosent på 76 prosent siste halvdel av 2024.

-Vi går med noen spenstige planer som vi ønsker gjennomføre når økonomien tilsier det, sier Kvello og nevner kapasitetsutvidelse med eksternt bygg, sauna med utsikt og flytende overnattingsigloer i vannkanten.

Kvello sier hotellet arrangerer små og store happenings i sine lokaler for å kunne være et naturlig samlingssted for også lokale gjester.

-Vi har nå planer om skreiaften, 55+ arrangement og quiz pågående her. Vi forsøker gjøre det så attraktivt at det vil være naturlig også å ta en overnatting her, sier Kvello.

-Jeg må få legge til at det er flott kommunen tar turen hit og ser hva vi har fått til. Spesielt positivt er det å hilse på nyansatte som vi vil få et forhold til, sier Kvello.

-Regner meg som patriot

På Tonstad finner man det førti år gamle selskapet med samme navn som eieren. Byggmester Tor Arne Liland har vært høyt og lavt med hammer og sag i Sirdal. Han kjenner kommunen ut og inn. Nå ser han med glede på rente-spådommene som han forventer slår til i vår.

-Jeg tror det ser litt bedre ut enn først fryktet. Jeg føler hyttemarkedet er litt mer i bevegelse nå som renten sannsynligvis blir bedre, sier Liland.

Han driver i en bransje som er spesielt utsatt for høy rente, men det er ikke bare bygg som er inntektskilden til selskapet. På Tonstad har byggevareforretningen opparbeidet seg en bred kundekrets som inkluderer lokale såvel som tilreisende kunder.

– Jeg har på lager det folk trenger og vi ser at hyttefolket preger handelen i helgene, mens lokale håndverkere gjerne er innom i ukedagene, sier Liland.

Selskapet har hatt 8-10 lærlinger som har tatt fagbrev gjennom årene og Liland hevder han er bevisst på å rekruttere lokalt. Han er også opptatt av at lokale selskaper handler lokalt, for å kunne sikre verdiskapningen i dalen.

-Det er viktig vi bruker hverandre i dalen. Det er kommunen flink til. I tillegg har vi flere andre kunder vi har rammeavtale med. Jeg regner meg som patriot og ønsker mer av handelen mellom lokale selskaper. Bruker vi hverandre bidrar vi til tryggere drift for alle, sier Liland som legger til han er glad kommunen kommer på besøk.

-Det er et utrolig nyttig initiativ, avslutter Liland.


Les flere artikler