Sirdal har mye å tilby fastboende og tilreisende om sommeren. Her følger en oppsummering over noen av tilbudene som kommunen kan by på.
Sirdal strekker seg fra lavland i sør til høyfjell i nord. Den langstrakte kommunen har en stor bredde av aktiviteter å tilby opplevelsessultne mennesker. I vår oversikt finner du sommeraktiviteter for alle aldre.
Noen tilbud passer for alle, mens andre opplevelser er for de få. Men tilbudene er uansett med stor variasjon og bredde. Vi håper du opplever en spennende og innholdsrik sommer i Sirdal.
Fjellgolf på Kvæven
Sirdal Fjellgolf inviterer til en 9-hulls bane i særdeles vakre omgivelser. Golfbanen ligger på 560 moh og er designet vakkert inn i terrenget av Graeme J. Webster, Skottland. Banen ble åpnet i 2007 og har rukket å få mange faste besøkende siden den gang.
Total banelengde er henholdsvis 3828, 4350 og 4640 meter. I tillegg er det grønne utslag for nybegynnere og andre med klubbhandicap 37-54. Fra disse er er det lett å komme i gang – rett ut på fairway. Normalt sett er banen åpen fra mai til oktober, men i 2025 åpnet banen allerede i april.
Sirdal Fjellgolf tilbyr også Fotballgolf på sine arealer. Den populære sporten har fått publikum til å komme langveisfra for å spille på den flotte banen. Fotballgolf spilles på hovedbanen. Nærmere informasjon får man på Sirdal Fjellgolf sine nettsider.
Kvæven Turistinformasjon og museum
Turistinformasjonen og cafeen driftes i sommer som et samarbeid mellom Sirdal kommune og private aktører. Den strategisk flott beliggende turistinformasjonen tar imot henvendelser hver dag mellom 09.00 og 17.00.

Ballbingene på Tonstad
For de minste fotballspillerne er det tre populære ballbinger på Tonstad. En multisport-ballbinge og to vanlige ballbinger som blir flittig brukt. Det digitale systemet lar spillerne ta lek inn i spillet på en måte som gjør at selv mindre drevne spillere får glede av fotball, landhockey eller annet spill. De tre banene ligger flott plassert på idrettsplassen, like ved Bua utlånssentral.

Frikvarteret på Ådneram
Sentralt plassert øverst i Sirdal finner man Frikvarteret. Det er en kjent samlingsplass vinterstid, men også nå i sommerhalvåret er det flust av aktiviteter knyttet til stedet. Her finnes også mulighet for å leie friluftsutstyr.
Sommeraktiviter:
Sykkelturer / Cross-sykling
Kanopadling og klatring
Bading og fisking
Orientering
Toppturer/fotturer
Tur til Kjerag og Lysebotn

Turforslag: Gamleveien ved Dorgefoss
Like ovenfor den spektakulære Dorgefoss finner man gamlevegen på dalens østside. Fjellvegen klamrer seg inntil fjellsiden mens elva Sira kaster seg i nedstrøms i strykene under. Dette er et lettgått turterreng som passer for de fleste. Man kan spasere hele veien opp til demningen på Handeland. Bilparkering kan gjøres ved Dorgefoss utsiktspunkt eller fra nordsiden på Handeland.
Høyt & Lavt klatrepark
Klatreparken ved Tjørhomfjellet kan tilby spenning, utfordringer og opplevelser for alle aldre. Selv dem med høydeskrekk kan få glede av et besøk i parken som ligger idyllisk til mellom fjellene.
Sikkerheten er i høysetet og alle besøkende må gjennom sikkerhetskurs. Parken har anledning til å ta i mot og tilrettelegge aktiviteter for gjester med funksjonsnedsettelser og andre spesielle behov. Dette må avtales på forhånd.
Klatreparken ved Tjørhomfjellet har i første del av sommeren (23. juni- 8. juli) åpent onsdager-søndager: 11.00-17.00. Under høysommeren (9. juli – 10. august) har parken åpent hver dag: 10:30-17.30

Badeanlegg og strandvolleyball ved Tjørhomfjellet
Like ved elva ligger både sandvolleyballbane og badeanlegget idyllisk plassert. Her kan det på de varmeste dagene yre av liv av folk som trenger en dukkert eller vil spille en kamp i den varme sanden. Enkel parkering like ved.
Turtips: Flyvraket på Flerehei (850 moh)
I 1946 kolliderte et B24-Liberator fra RAF Coastal Command med fjelltoppen på Flerehei. Det gamle bombeflyet kom ut av kurs og besetningen mistet kontrollen på hvor de befant seg. Alle de åtte fra besetningen omkom da flyet traff fjellet på om lag 850 moh høyde.
Flyvraket ligger godt bevart på toppen av fjellet. Store deler av flyet ligger fortsatt på ulykkesstedet. Det er viktig at gjenstandene fortsatt får ligge der de har vært i snart 80 år.
I dag er turen en spennende opplevelse for dem som ikke er redd for å bli litt svett. Den bratte veien opp er meget godt merket av Lister Friluftsråd og en gåtur opp tar snaue 2 timer i rolig tempo. Man kan enkelt parkere ved Lunde kirke og starte turen derfra.

Turtips: Hovsknuden (920 moh)
Et flott turmål i nærheten av Tonstad er varden på Hovsknuden (920 moh). Fjelltoppen ligger ca 5 km fra parkeringsplass og selv om det er stigning hele veien, passer turen for de fleste turgåere.
For å komme til Hovsknuden går man de første kilometerene på grusvei, før sti overtar når man kommer opp på snaufjellet. Hovsknuden gir flott utsikt i mange himmelretninger.

Skate- og pump-track parken på Tonstad
Tonstad har flere aktivitetstilbud å by på. Et av dem er den kule skate- og pump-track parken som ligger inn forbi gressbanen på Tonstad. Her kan skatere i alle aldere møtes for å lære nye triks eller vise frem egne ferdigheter. På sommerkveldene er det ofte mye liv her.

Turtips: Varden på Bergehei (826 moh)
For å komme til Bergehei kan man gå inn fra både Tonstad-siden og fra Mågestøl i Josdalen. Turen er merket med skilt og røde merker langs veien. Turen fra Mågestøl er ca 12 km tur/retur og man beveger seg i lettgått terreng med moderat stigning. På toppen av Bergehei kan man skrive seg inn i turboka og nyte utsikten i alle himmelretninger.

Stranda på Tonstad
Hvite sandstrender er ikke noe man kun finner langs kysten. Innlandsbygda Tonstad har naturligvis også egen strand. Her finner man badeanlegg, solsenger og volleyballbane blant annet. Nyt en lat sommerdag omkranset av palmer og hvit sand sammen med gode venner eller familie. Her samles det mye mennesker på sommerens varmeste dager.



Klatreveggen på Tonstadli
På Tonstadli kan man forsøke seg i den nye klatreveggen under årets gjennomføring av Heimesommer. Klatreveggen kan utfordre styrke og tekniske ferdigheter for både unge og eldre. All bruk av klatreveggen er underlagt egne regler som sikrer en trygg aktivitet. Regelverk og mer informasjon kan man finne på Tonstadlis egne nettsider.

Sira Kvina hallen
På Tonstad finner man en av landsdelens aller fineste innendørs kunstgresshaller. Sira Kvina hallen står til alt overmål åpen for alle innbyggere og utenom ordinære treningstider er det fri bruk for barn og unge. Det unike tilbudet er til glede for mange som ønsker å spille fotball eller leke med ball utenom organisert idrett.

Fiske i Sirdalsvannet
Sirdalsvannet har blitt et reisemål for sportsfiskere fra hele sørlandet. Den store ørreten som man kan fange her gjør at Sirdalsvannet kan være ganske folksomt en sommerkveld. På østsiden av vannet og i elva kan man fiske fritt, mens det i munningen av elva og på deler av vestsiden er mulig å kjøpe fiskekort til 100,-kroner pr. dag. Det er Alstad AS (tidl Opplysningsvesenets fond) som er grunneier på området som selger fiskekort.
Det er også mulig å leie båt som ligger til kai i båthavna eller man kan låne kano gratis fra BUA Utlånssentral. Det er mulig å sette ut egen båt fra slippen på båthavna.

Statskogs fiske- og hyttetilbud
Statskog har mange hytter til leie i Sirdal, Njardarheim og tilstøtende kommuner. Hyttene varierer i tilgjengelighetsgrad hvor noen er tett på vei, mens andre krever lang marsj før man når frem. Bossfjellhytta og Øyarvasshytta er to av hyttene som ikke ligger så uveisomt til. Bestilling kan gjøres via Statskogs sider på Inatur.no. Her kan man samtidig kjøpe fiskekort for store områder med til dels meget godt fiske.

Bossfjellhytta ved Botsvatn i Sirdal.

Lysevegen, Kjerag
Kjerag er et av Norges største turistmål og er blant de severdigheter som blir avfotografert flest ganger i løpet av en sommer. Men det er ikke bare Kjerag og Kjeragbolten som er attraktive for turister. Også Lysevegen i seg selv er et yndet turistmål for bilister og kanskje spesielt motorsyklister. Den svingete veien ned mot Lyse er verd et besøk.
Lekeparken på Tonstadli
Utenom private arrangementer er lekeparken på Tonstadli åpen for publikum. Her finner man lekestativer og klatreapparat som kan benyttes når ikke leirstedet holder egne arrangementer.

Feed Frisbeegolf
Ved skiskytterarenaen er det ikke bare vintersport som er aktuelt. Her finner man også en flott 9-hulls frisbeegolfbane som blir flittig brukt av entusiaster. Banen er oversiktlig og det henger skilter som viser utkast og kurvplasseringer ved parkeringsplassen. Feed Frisbeegolf ligger kun noen minutters kjøretur fra Tonstad.


Palmebris
Arrangementet Palmebris er en del av Heimesommer. Sandra Lyng Haugen & Onsdagsbandet kommer den 19. juli til Palmebris på Tonstad. Billetter kan kjøpes på billetto.no.
Med millioner av streams og hitlåter som “Play My Drum”, “Night After Night” og “PRTeY”, tar Sandra Lyng Haugen med seg både energi og ekte sommerstemning til scenen! Sandra er kjent for sine fengende låter, dansbare beats og en utstråling som fanger publikum fra første sekund. Dette blir en kveld du kommer til å huske!
I tillegg får du full pakke med Onsdagsbandet – coverbandet som aldri skuffer. Med høy allsangfaktor og låter du garantert kan synge med på, sørger de for topp stemning fra start til slutt. Forbered deg på en musikalsk reise gjennom pop, rock og norske klassikere – perfekt til en sommerkveld på stranda.

Feed Skiarena
Her kan man sommerstid benytte de flotte, asfalterte løypene til en joggetur eller på rulleski. Det er flere kilometer med løyper og enkel adgang, samt parkering på stedet.

Badeanlegg, grillsted og volleyball på Øksendal
Langs vestsiden av Øksendalsvannet finner man en samlingsplass for alle aldre. Her kan man bade i vannet og leke blant det oppblåsbare badeanlegget, man kan fiske fra bredden og man kan spille strandvolleyball på den flotte banen. Og når man er blitt sulten er det satt opp grill slik at man enkelt kan lage seg mat langs vannet. Her finnes også toaletter.

